mici placeri
Leave a comment

IA românească

Anda Suman

Denumire: IA românească
Brand: Caterine
Designer: Alexandra Suman
Vârsta: 34
Locație: Iași

Am decis să sărbătorim ziua de 1 Decembrie spunându-vă o poveste.
O poveste despre o româncă puternică, care a lăsat totul în urmă pentru a urma un vis… un vis țesut pe pânze, cu fire colorate.
Moștenirea pe care o lasă în urma ei este una autentică și tradițional românească.
O poveste menită să ne inspire.
Sărbătorind-o pe ea, ne sărbătorim pe noi!

Începem cu cea mai evidentă întrebare, de unde pasiunea pentru creația vestimentară, mai exact pentru IA românească?

Bunica mea a fost cel mai bun mentor, cea care mi-a pus în mână acul, ghergheful și croșetul. Am copilărit înconjurată de dragostea ei pentru cusăturile tradiționale. Ea a fost cea care mi-a descifrat secretele din spatele semnelor magice cusute și mi-a insuflat pasiunea pentru broderie. Îmi place să spun că am trăit într-o lume a “firelor colorate, a nodurilor încâlcite şi descâlcite”

Povestește-ne puțin, cum ai început acest proiect. De ce ai ales tocmai IA?

IA a fost lumea mea dintotdeauna! Eram fascinată de frumusețea, unicitatea și semnificația semnelor cusute, zămislite de mâinile bunicii mele cu atâta migală. Acum patru ani am renunţat la tot ceea ce făcusem înainte, lucrasem în marketing și vânzări și am hotărât să îmi urmez visul. Totul a fost ca o provocare. Mi-am folosit cunoștințele dobândite până atunci și cu toate că nu a fost deloc uşor, pentru că am început singură, pe parcurs am întâlnit oameni pasionaţi, ca şi mine, de arta cusutului. Mi-am acordat timp şi răbdare pentru a-mi dezvolta proiectul Caterine, încercând prin aceasta să bucur cât mai mulţi oameni, aici incluzându-mă şi pe mine.

Ce înseamnă Caterine? Cum ai ales numele brand-ului tău?

Cred ca numele Caterine m-a ales pe mine… l-am avut întotdeauna în minte și suflet chiar de la bun inceput, când doar îndrăzneam să visez la acest proiect. E un nume cu o semnificație aparte pentru mine, și face trimitere la frumusețe și întelepciune.

Toate produsele vândute de tine sunt lucrate manual. Cât durează să termini un articol?

E greu de spus… Nu există produs Caterine care să se “nască” uşor… Se munceşte foarte mult, iar clienţii noştri înţeleg acest lucru cel mai bine. Este o tehnică laborioasă care necesită foarte multă îndemânare şi răbdare. Timpul de execuţie diferă de la un produs la altul, de la trei la şase săptămâni, în funcţie de complexitatea broderiei. Cel mai complex produs durează un pic peste o lună şi jumătate ca să fie finalizat.

Ce fel de materiale folosești?

Nu ar mai fi produs autentic, dacă nu aș folosi doar materiale naturale cum ar fi: pânza topită, inul, pânza și firele de bumbac , mătasea și catifeaua. Mă doare când văd așa zisele ”ii” importate din China sau brodate mecanic și care nu respecta nimic din originalitatea si autenticitea portului traditional românesc.

Datorită unor creatori de modă internaționali, precum Yves Saint-Laurent, IA românească a ajus pe marile podiumuri de modă internationale. Ți-a influențat asta în vreun fel vânzările? A crescut interesul pentru produsul tău?

Încă din anul în care Yves Saint Laurent a creat colecția ”La Blouse Roumaine”, inspirat fiind de tabloul lui Henry Matisse , IA românească a fost în mod constant o sursă de frumos pentru marii artiști sau creatori. Iile noastre ajung peste tot în lume și sunt apreciate și datorită acestei popularizări dar în mare parte aprecierile vin datorită frumuseții și fineții lor naturale.

Pe shop-ul tău Etsy, ai mai mule comenzi din România sau din străinătate?

Magazinul pe platforma Etsy este al doilea din mediul online, fiind încă la început si a fost conceput pentru clienții din străinătate. În România, Caterine, poate fi găsită pe platforma online Breslo – comunitatea artizanilor.

Vinzi doar online, sau ai și un magazin, unde lumea îți poate vedea creațiile?

Intrucât mediul online este unul foarte dinamic și cu o foarte mare deschidere îmi desfășor activitatea doar aici dar particip totodată și la expoziții.

Care sunt marile provocări pe care tu, în calitate de designer vestimentar, le întâmpini în România?

Nu mă consider un designer ci un păstrător și un continuator al tradițiilor românești și al artei cusutului. Poveștile mele încep dintr-un vârf de creion și se termina într-un vârf de ac, fiindcă unele broderii mi le desenez singură și mi le concep după emoția transmisă de natură și de oamenii frumoși. Cea mai mare provocare e să îmbin cu atenție tradiționalul cu modernul, și să le așez în aceeași poveste emoționantă.

Care a fost cea mai ciudată comandă pe care ai primit-o vreodată? :)

Mi s-a cerut să brodez tot felul de animale și plante (inclusiv o varză :) ) dar am refuzat , explicându-le că brodez doar semne și motive tradiționale sau de inspirație tradițională.

Creațiile tale sunt din toate regiunile țării, sau te axezi mai mult pe o anume regiune? Pentru care motive traditional românești există cea mai mare cerere?

Acum 15 ani am fost “adoptată” de Iaşi. Mai bine zis, m-am întors la origini, fiindcă aici m-am născut. Copilăria mi-am petrecut-o la Târgu Neamţ, lângă bunica mea. Aşa am intrat în contact cu arta populară specifică acestei zone a ţării. Cultura de acolo a rămas şi acum una dintre sursele mele importante de inspiraţie, atunci când concep o ie. Să revin la întrebarea ta, portul popular din judeţul Iaşi îmi oferă mai multe cusături cu motive florale și este foarte căutat. Motivele sunt geometrice, florale sau zoomorfe şi pot fi simple, în 1-2
culori, fără întindere mare, sau complexe.

Fiind 1 Decembrie, care este cel mai sincer gând pe care l-ai spune cu voce tare românilor de pretutindeni?

Le mulțumesc românilor, pentru că poartă în suflet dragostea de țară, iubirea pentru valorile naționale, pentru istoria și cultura românească.
La mulți ani, române! Fii mândru de țara ta!

Pe Alexandra împreună cu creațiile ei “dintr-un vârf de ac” le găsiți aici: www.breslo.ro/caterine
Instagram: @andasuman
Facebook: Caterine

Interviu acordat de Alexandra Suman pentru www.dependentdefericire.ro
Fotografii: Alexandra Suman, Smaranda Hristodorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *