fashion
Leave a comment

“Hainele nu vor schimba lumea, femeile care le poartă o pot schimba.”- Anne Klein

moda-vs-stil

Răspunsul la orice întrebare, din orice domeniu, oricât de superficial l-am considera, a fost dat în trecut de personalități care și-au lăsat amprenta nu doar asupra acelor vremuri. Luăm ca exemplu MODA. Ce este? Filosoful și scriitorul inidian Tagore, pentru a evidenția caracterul modei, a vorbit despre ea în corelație cu stilul, spunând că moda este masca, iar stilul este frumusețea. Modă vs. stil, acesta este, de fapt, subiectul în jurul căruia se va creiona acest articol.

Când vorbești despre modă și aduci în contex numele unui laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, dintr-o dată, subiectul modă nu ți se mai pare a fi unul presărat de superficialitate, nu?

Ce este moda? Moda, înainte de toate, este o industrie, prin urmare presupune implicații de ordin economic. Se îngroașă treaba? Nu vă mai dați seama dacă ați dat click pe articolul pe care intenționați să îl citiți? Doar vă testez răbdarea. Încă un pic și reecrez fundalul superficial cu care majoritatea e obișnuită când se vorbește desre modă.

Revenind. Napoleon Bonaparte și-a dorit ca în perioada cât este împărat al Franței să o transforme în țara care inovează creația. Care a fost instrumentul de care s-a folosit? MODA. De ce? Nu era suficient elementul creator pentru ca Franța să supraviețuiasca. Însă, Bonaparte cunoștea efectul pe care îl va avea moda, și anume, acela că îi va face pe oameni să devină dependenți, însuși el afirmând că: “Moda ne condamnă să facem multe prostii, însă cea mai mare dintre ele este că ne transformă în sclavii ei”. Prin urmare, a apelat la diverse subterfugii pentru a le obișnui nu doar pe doamne, dar și pe domni cu o anumită conduită în materie de îmbrăcăminte, dezvoltându-se astfel industria textila și implicit cea a modei, ceea ce a contribuit și la dezvoltarea economiei Franței.

Odată cu această introducere sobră, sper că majoritatea întelege acum profunzimea și seriozitatea cuvintelor rostite de participantele de la concursurile de miss, cuvinte care exprimă aportul pe care ele doresc sa îl aducă omenirii. Eu, sincer, cred că au studiat istoria modei și s-au inspirat din strategia lui Bonaparte.

Nici în cele ce urmează și nici în articolele următoare nu îmi propun să scriu despre modă, nici ca industrie, și nici ca tendințe, pentru că există nenumărate publicații care expun aceste aspecte. Moda este o sursă de inspirație în conturarea stilului. Din punctul meu de vedere, stilul este cel despre care trebuie să se vorbească, deoarece stilul reprezintă expresia sinelui. Acum vă întrebați cine sunt eu? Nu vă voi ține foarte mult în suspans.

În creionarea prezentării modă vs. stil am ales câteva citate reprezentative pentru fiecare termen în parte. Astfel:

 • (Moda)Este un joc. Cu reguli noi în fiecare sezon. – Stefano Gabbana
 • Arta produce lucruri urâte care devin frumoase cu timpul. Moda, pe de altă parte, produce lucruri frumoase care devin urâte cu timpul- Jean Cocteau
 • Moda este ceea ce îți e oferit de patru ori pe an de designeri. Stilul este ceea ce alegi.- Lauren Hutton
 • Moda trece, stilul e etern.- Yves Saint laurent
 • Moda poata fi cumparată. Stilul trebuie sa îți aparțină.- Edna Woolman Chase
 • Diferența dintre modă și stil este calitatea.- Giorgio Armani
 • Ținuta este ceea ce prezinți lumii, în special, în prezent, cand contactul uman este atât de scurt. Moda reprezintă un limbaj instant.- Miuccia Prada ( aici eu prefer să înlocuiesc cuvântul moda cu stilul)
 • Creează-ți propriul stil… fă-l să fie unic pentru tine, dar identificabil pentru alții.- Anna Wintour
 • Stilul este ca un mușchi: trebuie să-l exersezi regulat, altfel îl pierzi.-Nina Garcia
 • Stilul este un mod de a spune cine esti fără să trebuiască să vorbești. – Rachel Zoe
 • Stilul înseamnă să porți o rochie de seara la McDonalds și tocuri la un meci de fotbal. Este personalitate, încredere și seducție.- John Galliano
 • Stilul înseamnă să ştii cine eşti, ce vrei să spui şi să nu-ţi pese de altceva.- Orson Welles
 • Găseşte-ţi stilul propriu şi curajul de a ţi-l asuma până la capăt.- Joan Crawford
 • Stilul e un mod simplu de a spune lucruri complicate.- Jean Cocteau

Concluzionând, moda rămâne indiferent de circumstanțe o industrie, prin urmare, latura economică primează. Ce putem face este să vedem moda și tendințele în modă ca surse de inspirație și să ne identificăm cu ele atât timp cât ne reflectă personalitatea, ceea ce suntem, ceea ce gândim, ce vrem să transmitem și nu în ultimul rând să purtăm hainele care ne dau încredere și în care ne simțim comfortabil, dar nici foarte comfortabil, căci nu vrei să arăți ca și cum ai pierdut lupta cu tine însăți/însuți. Stilul este o calitate cu care te naști sau pe care o dobândești. Indiferent de situație, stilul se educă, se conturează prin încercări, suferă modificări până ajungi să îți găsești stilul cu care te indentifici. Așa că: încearcă, experimentează, asumă-ți și stabilește ce vrei să se rețină: ținuta sau persoana.

“Dacă te simți inconfortabil sau nefericită în ceva, chiar dacă crezi că e chic, te-aș sfătui sa fii mai degrabă fericită decât bine imbracată. E mai bine sa fii fericită”. – Iris Apfel

Text scris de Roxana Dumitraciuc pentru www.dependentdefericire.ro
Foto: Roxana Dumitraciuc

roxana_dumitraciuc

Pe Roxana o găsiți aici:
Instagram: @roxana.dumitraciuc
Facebook: Roxana.Dumitraciuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *