beauty
comments 2

Determinarea tipului de ten

determinarea-tipului-de-ten

Fiecare dintre noi își dorește să aibă un ten luminos, catifelat și uniform. În vederea obținerii tenului perfect, investim timp și bani în produse cosmetice și tratamente faciale, însă de cele mai multe ori ignorăm unul dintre cei mai importanți pași: determinarea tipului de ten!

Cu siguranță ați auzit până acum de clasica clasificare, ce împarte tenurile în mixte, grase, uscate și normale, acestea nu cuprind toate problemele care afectează tipul de piele. Dacă vă confruntați cu acnee, rozacee, pete solare sau eczeme, clasificarea clasică nu vi se aplică. Un alt factor important de care trebuie să țineți cont este faptul că pe parcursul vieții tipul de ten se poate modifica, ceea ce presupune o diagnosticare periodică a acestuia și adaptarea produselor cosmetice constant.

Factori interni și externi influențează pielea de-a lungul vieții, iar printre aceștia se numără vântul, ploaia, soarele, poluarea, trecerea de la un anotimp la altul, dereglările hormonale, stresul, emoţiile, ciclul menstrual, intrarea la menopauză, etc.

Identificând corect acești factori, putem concepe un ritual personalizat de îngrijire, care să se plieze pe nevoile tenului nostru, cu precădere în situația în care o singură persoană poate avea mai multe tipuri de ten în același timp.

Atunci când vreți să vă determinați tipul de ten este necesar să urmați 3 pași simpli:

  • Identificarea problemei principale cu care vă confruntați (acnee, eczeme, iritații, peste solare, etc.)
  • Curățarea tenului cu un demachiant blând și aplicarea unui toner
  • Analizarea tenului în oglindă, de preferat la lumină naturală, la cel puțin două ore de la pasul 2

Aşadar, cum recunoaştem corect ce tip de ten avem?!

Tenul normal

Tenul normal se întâlneşte destul de rar în rândul adulţilor sau adolescenţilor, acesta fiind caracteristic copiilor. Este acel ten ca de porţelan, perfect echilibrat, fără exces de sebum, zone uscate sau alte problem. Alegerea produselor pentru tenul normal este cea mai ușoară, pentru că nu are nevoi speciale.

Tenul uscat

Pielea este mată, cu riduri superficiale, iar pe alocuri putem observa tendințe de exfoliere. Pielea pare să strângă, uneori există senzaţia de mâncărime la nivelul feţei şi se înroşeşte destul de repede la atingere.
Pielea este subţire la atingere, cu elasticitate mică. Tenul uscat NU trebuie confundat cu cel deshidratat (acestuia din urmă îi lipseşte aportul de apă).

Tenul deshidratat

Acest tip de ten este cel mai dificil de identificat. Deshidratarea putându-se datora atât unui exces de sebum, cât și unui fond pregnant de uscăciune. Tratat necorespunzător poate duce la apariția a diferite complicații, precum înfundarea porilor și apariția punctelor negre.

Tenul gras

Tenul gras are un aspect uleios, cu exces de sebum. Imediat după curăţare are un aspect plăcut, însă în câteva ore devine uleios. Pe nas, frunte şi bărbie porii sunt, dilataţi, iar în zonele cu exces de sebum apar puncte negre, coşuri şi alte mici imperfecţiuni.

Tenul acneic

Acest tip de ten se caracterizează prin prezenţa aceei şi este întâlnit mai des în rândul adolescenţi.

Tenul cuperozic

Acest tip de ten este caracterizat de o roşeaţă în zona obrajilor, nasului, bârbiei şi a frunţii. Este o boală cronică, cu debut după vârsta de aproximativ 30 de ani, iar în timp roşeata se poate accentua.

Tenul mixt

Tenul mixt reprezintă o combinaţie între tenul gras şi cel uscat sau normal. De cele mai multe ori zona T este grasă, în timp ce restul feţei uscată. Acest tip de ten necesită o îngrijire specială, cu produse pentru ambele tipuri de ten.

Și nu în ultimul rând, în determinarea tipului de ten este important să țineți cont de faptul că anumite produse de îngrijire pot accentua problema tenului, dacă nu sunt utilizate în mod corespunzător. De exemplu, dacă vă confruntați cu un ten acneic și utilizați produse nișate pe această problemă, trebuie să luați în considerare că anumite ingrediente (menta, alcoolul) pot provoca exces de sebum, sau usca excesiv pielea, schimbându-vă astfel tipul de ten.

Pentru a concluziona, înainte de a alege din magazine sau farmacii produse de îngrijire, e musai ca mai întăi să vă diagnosticați corect tipul de ten. Anumite ingrediente pot provoca dezechilibre, drept pentru care vă las mai jos o listă cu câteva dintre acestea:

  • alcool;
  • parfum;
  • agenți de curățare foarte agresivi;
  • ceruri ce pot bloca porii.

Text scris de Amalia Marinescu pentru www.dependentdefericire.ro
Foto: Amalia Marinescu

Pe Amalia o găsiți aici:

Pe Amalia o găsiți aici:
www.lessassys.blogspot.ro
Instagram: @amaliagoleanu
Facebook: amlesassy

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *