nutritie
Leave a comment

Câteva idei pentru a te scoate din monotonia meselor clasice de revelion

strut-cu-cartofi-la-cuptor-final

Text/Foto: Radu Vucea

Dacă anul ăsta te-ai hotărât să fii gazdă pentru seara dintre ani, probabil te întrebi ce ai putea pune pe masă. Poate chiar te-ai săturat de clasicele fripturi, sarmale, salată de beouf, mici, șamd.

Iată câteva idei pentru a te scoate din monotonia meselor clasice de revelion și a îți impresiona culinar invitații, și toate acestea fără să îți petreci toată ziua de 31 Decembrie în bucătărie.

Vă voi prezenta și o alternativă vegetariană delicioasă pentru prietenii voștri cu preferințe culinare diferite.

Câteva gânduri înainte:

  • Gustul preparatelor depinde foarte mult de calitatea ingredientelor, astfel încearcă să cumperi ingrediente fără conservanți sau aditivi, cât mai naturale și cât mai proaspete, în special carnea.
  • Alegeți untul în favoarea uleiului de orice fel, grasimea animală este mult mai stabilă la temperaturi înalte și mai indicată pentru gătit.
  • O bună parte din aroma preparatelor ține de grăsimea din ingrediente. Este foarte indicat să aveți grijă la consumul de zahăr și grăsimi, dar dacă veți găti cu unt cu 30% grăsime și smântână cu 10% nu veți avea aceleași rezultate.
  • Aranjarea în farfurie face parte din gust si experiența de a savura mâncarea. Dacă dedicați puțin timp acestui aspect vă veți încânta și mai mult invitații.

Antreuri

Timp Preparare Aprox. 30 minute

Antreurile nu sunt cele mai dificil de preparat și puteți găsi multe idei pe internet. O să vă prezint câteva combinații care îmi plac mie.

Pentru Carnivori
antreu-carnivori
În primul rând ar trebui să știți că nu sunt fan mezeluri întrucât conțin conservanți cangerigeni sub formă de săruri nitrice, iar calitatea cărnii care intră în fabricarea lor nu poate fi verificată și este cel mai probabil îndoielnică.

Acestea fiind spuse, găsiți la Mega Image un tip de Prosciutto Crudo care nu are nici un conservant și merge genial cu o brânză cremoasă. Aceeași brânză cremoasă o puteți folosi ca bază și pentru un mix de roșii, usturoi și oregano mărunțite în blender.

O combinație foarte delicioasă o mai formează și fileul de anșoa cu unt.

Pentru Vegetarieni

Pentru prietenii voștri vegetarieni puteți prepara acest aperitiv care este super delicios și arată foarte bine.
antreu-vegetarieni
Este vorba de hummus și salată de spanac baby cu ardei gras galben și roșu. Puteți face un hummus delicios folosind 1 conservă de năut de 400g, cam 3 lingurițe de pastă de susan, usturoi, ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie. Nu aruncați zeama din conserva de naut, pe aceasta o folosiți ca să atingeți vâscozitatea dorită a humusului. Puteți folosi apoi un inel de metal pentru a îl aranja frumos în farfurie. Salata o puteți îmbogăți cu un dressing din ulei de măsline, oțet balsamic și miere.

Felul Întâi

Timp Preparare Aprox. 30 minute.

Pentru felul întâi vreau să vă recomand o supă cremă pe care nu o vezi foarte des in restaurante și va fi poate pentru prima oara cand unii dintre voi o gustă. Este vorba de supa cremă de cartofi cu chimen și bacon. Este potrivită și pentru vegetarieni atâta timp cât nu adăugați bacon, unt sau smântână. Gustul nu va fi compromis pentru ei.

supa-crema-cartofi-chimen

Prepararea este foarte simplă. Într-o oală puneți la fiert, tăiate în bucăți, aproximativ 1 cartof mare / portie, o ceapă mare, o ciupercă mare, un morcov mare, un păstârnac și un sfert de țelină, sare, piper și o linguriță de chimen. După ce au fiert puneți zeama într-un vas separat, scoateți din oală albiturile și cu un mixer sau un blender începeți să mărunțiți legumele adăugând treptat din zeama în care au fiert. Fiți generoși întrucât atunci când se va răci se va mai îngroșa. Pentru gust puteți adăuga un cubuleț de unt și 1-2 linguri de smântână. Se servește cu topping de bacon proaspăt prăjit, ceapă verde și chimen.

Felul Doi

Timp Preparare Aprox. 50 minute.

E timpul să vă impresionați invitații. Iată două rețete delicioase pe care le-am preparat pentru cină recent.

Pentru Carnivori

Struț cu cartofi la cuptor și sos de merișoare. Puteți găsi carne de struț la Metro și are gust de vită premium cu o textură foarte moale și ușor de mestecat. Alternativ puteți folosi carne de vită mai grasă. Nu folosiți carne de vită slabă precum mușchi.

Începeți întâi cu cartofii întrucât se fac cel mai greu. Umpleți o oală cu apă și puneți la fiert cartofii întregi și curățați. Din momentul în care apa fierbe lăsați-i cam 5-10 minute, atât cât exteriorul să fie moale. După ce s-au pre-fiert scurgeți apa din oală și transferați cartofii pe un tocător unde îi veți tăia în ce formă doriți. Eu am preferat rondele. Cartofii se pre-fierb pentru a le oferi un exterior crocant și un interior moale.

Într-o tavă de cuptor pe care ați așezat o hârtie de copt, aranjați cartofii fără să se suprapună, apoi acoperiți-i cu mirodenii și unt pe ambele părți. Se bagă la cuptor aproximativ 20 minute la 240 grade și dacă aveți cuptor electric cu ventilator, folosiți această funcție. Intoarceți cartofii pe cealaltă parte după 10 minute.

Carnea se prepară într-o tigaie, foarte scurt (5 minute în total), după ce în prealabil a stat condimentată pe un tocător cât să ajungă la temperatura camerei. Pentru condimentare vă recomand doar sare și piper.

Așezați deci carnea în tigaia pre-încinsă, adăugați 2-3 lingurițe de unt, 2-3 căței de usturoi zdrobiți în coajă și 1-2 fire de rozmarin. Cu o linguriță luați constant unt din tigaie și acoperiți carnea. Dupa 2-3 minute întoarceți carnea și continuați să o acoperiți cu untul din tigaie pentru încă 2 minute.
strut-cu-cartofi-la-cuptor
Carnea se lasă apoi acoperită 5 minute. Dacă preferați carnea mai bine făcută puteți crește timpul de gătire cu 1 minut / parte.

După ce carnea s-a făcut scoateți și usturoiul și rozmarinul din tigaie, adăugați merișoare proaspete, vin cât să acopere fundul tigăii și 2-3 linguri de zahăr brun. Acoperiți cu un capac și amestecați din când în când până ce merișoarele s-au înmuiat și vinul aproape s-a evaporat. Acesta este sosul.

Pe farfurie se aranjeaza cam asa.
strut-cu-cartofi-la-cuptor-final
Pentru Vegetarieni

Pentru o rețetă mult mai rapidă și simplă dar plină de gust pentru prietenii voștri vegetarieni, care cu siguranță vor fi impresionați, vă recomand legume în tigaie și caju proaspăt copt.
legume-in-tigaie-si-caju
Legumele pot fi diverse și la alegere, eu am ales ceapa roșie, dovlecel și ardei gras roșu. Cu cât sunt mai bogate în zahăr legumele, cu atât mai mult gust. Exemple de legume mai bogate în zahăr sunt morcovii și sfecla. Secretul acestei rețete este că vom carameliza legumele, asta înseamnă că le vom găti la foc mic în tigaie. Pentru această rețetă puteți folosi unt de cocos. Întoarceți din când în când legumele până când capătă un exterior rumenit, asemănător zahărului ars.

Pentru consistență și gust,într-o tavă la cuptor prăjiți caju proaspăt. Atenție, nu are nevoie decat de 4-5 minute. Asezonați după gust, eu am ales fulgi de chilli întrucât această combinație merge servită picantă.

Desert

Timp Prepapare Aprox. 30 minute.

Dacă mai aveți loc și pentru dulce, iată o rețetă ce mi-a plăcut foarte mult și este extrem de simplu de făcut.

Pentru Carnivori

Prajitură cu Nutella și vișine.
prajitura-cu-nutella-si-visine
Pentru această prăjitură am folosit o rețetă de blat de brioșe dar așezată într-o tavă de plăcintă.

Într-un castron mare amestecați 250 grame făină albă, 150 grame zahăr brun, 3 lingurițe praf de copt și o jumătate linguriță de sare.

În alt vas amestecați bine 1 ou, 250ml lapte și 3 linguri de ulei. Turnați apoi acest amestec peste conținutul primului vas și amestecați ușor cu o furculiță. Aluatul nu trebuie să fie omogen, dimpotrivă, trebuie să aibă cocoloașe. Amestecați doar cât să nu mai existe făină vizibilă pe fundul vasului sau deasupra.

Acest amestec se toarnă într-o tavă de tartă tapetată cu unt și făină. Apoi cu o linguriță turnați Nutella în aluat după preferințe și la final adăugați cireșe, vișine, mure, zmeură, mandarine, sau ce fructe acrișoare doriți voi.

Se coace în cuptor la 240 grade aproximativ 10 minute, dar verificați cu o frigăruie de lemn că aluatul nu se lipește de ea – atunci e gata. Pentru a o putea scoate din formă, prăjitura trebuie să se răcească bine, vă recomand deci să o preparați prima.

Pentru Vegetarieni

Cu siguranță vor aprecia că v-ați gândit și la ei, cu atât mai mult cu cât majoritatea rețetelor de desert conțin produse animale.

Secretul aici este să preparați ceva simplu și delicios. Eu vă recomand o combinație de felii de orez, banană și dulceață de fructe peste care presărați niște fructe de pădure congelate pentru a echilibra balanța dulce-acrișor.
felii-de-orez
Poftă bună și un an nou fericit!

Text scris de Radu Vucea pentru www.dependentdefericire.ro
Pe Radu il găsiți aici:
Instagram: @raduvucea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *